Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Στους δρόμους αυτοκίνητο χωρίς οδηγό


Το αυτοκίνητο του μέλλοντος, το πρώτο πλήρως αυτοματοποιημένο αυτοκίνητο, που λειτουργεί υπό τον απόλυτο έλεγχο ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή παρουσίασαν στο εργαστήριο τεχνητής νοημοσύνης AutoNOMOs Labs επιστήμονες του Ελεύθερου Πανεπιστήμιου του Βερολίνου.
Το αυτοκίνητο βγήκε για… βόλτα στους δρόμους της πόλης, διανύοντας χωρίς προβλήματα δύο φορές την απόσταση ανάμεσα στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο και την Πύλη του Βραδεμβούργου, που φτάνει περίπου τα 20 χλμ.

Το αυτοκίνητο δοκιμάστηκε σε ειδικά πεδία δοκιμών εκτός πόλης κινούμενο εντελώς μόνο του, ωστόσο, για την πρώτη δοκιμή του εντός πόλης ζητήθηκε για λόγους ασφαλείας να υπάρχει ένας οδηγός μέσα, ο οποίος παρόλα αυτά, δε χρειάστηκε να επέμβει καθόλου.

Το αυτοκίνητο είναι εξοπλισμένο με όλες τις απαιτούμενες ηλεκτρονικές συσκευές και υπολογιστές, καθώς επίσης, ένα δορυφορικό σύστημα πλοήγησης μεγάλης ακρίβειας, τρεις βιντεοκάμερες και πληθώρα αισθητήρων λέιζερ αόρατου υπερύθρου φωτός γύρω-γύρω και πάνω στην οροφή του, ώστε να μη χρειάζεται καμία ανθρώπινη παρέμβαση.

Έχει δε επαφή, αναγνωρίζοντας δρόμου, αυτοκίνητα, πεζούς, δέντρα και οτιδήποτε άλλο βρεθεί στο δρόμο του, αντιλαμβάνεται τα φανάρια, ενώ, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας Ραούλ Ρόχας, οι αντιδράσεις του είναι πολύ ταχύτερες από του ανθρώπου.

Οι «οδηγοί» θα μπορούν μέσω των smartphones ή tablets να στέλνουν μήνυμα στο αυτοκίνητο για να τους παραλάβει και να τους μεταφέρει στον προορισμό του.

Το κόστος του αυτοκινήτου, ένα διασκευασμένο Volkswagen Passat, έχει φθάσει τα 400.000 ευρώ, ενώ η χρηματοδότηση είναι από το γερμανικό Υπουργείο Παιδείας και Έρευνας.

Παρόλο που ήδη πολλές αυτοβιομηχανίες έχουν μπει στη διαδικασία δημιουργίας αντίστοιχων οχημάτων, ο επικεφαλής της ομάδας υποστήριξε πως θα χρειαστούν 30-40 χρόνια, μέχρι ο μέσος καταναλωτής να μπορεί να χρησιμοποιήσει τέτοια οχήματα.

Προέβλεψε, ωστόσο, πως όταν πια το κόστος γίνει υποφερτό και ανεκτό για όλους, όλοι θα φτάσουν να έχουν και από ένα, όπως συνέβη και με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

via

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου