Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Παράνομες οι φιλίες εκπαιδευτικών - μαθητών στο facebook!


Οι δάσκαλοι και οι καθηγητές μπορούν να είναι φιλικοί με τα παιδιά, δεν μπορούν όμως να είναι φίλοι, τουλάχιστον όσον αφορά τα κοινωνικά δίκτυα όπως το facebook. Νόμος που ψηφίστηκε στο Missouri των Ηνωμένων Πολιτειών καθιστά παράνομη την ηλεκτρονική φιλία μεταξύ εκπαιδευτικών και μαθητών μετά τις 28 Αυγούστου. Όμως ο σύλλογος διδασκόντων του Missouri αντιδρά με μήνυση στο νέο νόμο...
Ο κυβερνήτης του Missouri Jay Nixon έχει υπογράψει ήδη το Senate Bill 54, με την ονομασία Amy Hestir Student Protection Act, ο οποίος στοχεύει να καταπολεμήσει τις ανεπιθύμητες επαφές μεταξύ μαθητών και δασκάλων και να προστατέψει τα παιδιά από τυχών σεξουαλική παρενόχληση από τους διδάσκοντες.

Το όνομα του νόμου προήλθε από ένα σχολείο του Missouri στο οποίο, πριν από αρκετές δεκαετίες, ένας μαθητής δέχτηκε επανηλλειμένη σεξουαλική κακοποίηση από έναν δάσκαλο. Ο νόμος ενισχύει τους κανόνες ενάντια στα σχολεία που αποκρύπτουν περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης των εργαζομένων τους προς μαθητές και ταυτόχρονα προσθέτει και νέους κανόνες, συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος των κοινωνικών δικτύων.

Συγκεκριμένα, η παράγραφος 162.069 αναφέρει:

"Οι διδάσκοντες δεν μπορούν να δημιουργήσουν, να διατηρήσουν ή να χρησιμοποιούν μια ιστοσελίδα στα πλαίσια της εργασίας τους εκτός και αν είναι επίσης διαθέσιμη στους διαχειριστές του σχολείου και στους φυσικούς ή νομικούς κηδεμόνες του παιδιού. Οι διδάσκοντες επίσης δεν μπορούν να κατέχουν ιστοσελίδα πέραν των εργασιακών τους καθηκόντων η οποία επιτρέπει αποκλειστική πρόσβαση σε κάποιον παρόντα ή παρελθόντα μαθητή".

Μεταφράζοντας τα νομικά, αυτό σημβαίνει πως οι δάσκαλοι μπορούν ακόμα να έχουν μια σελίδα στο facebook για να επικοινωνούν με τους μαθητές, αρκεί να αφορά ζητήματα του σχολείου. Όμως οι φιλίες στο προσωπικό τους προφίλ, τα μηνύματα, το chat ή οτιδήποτε άλλο απαγορεύεται ρητώς, ακόμα και όσον αφορά πρώην μαθητές.

Εντούτοις, άμεση υπήρξε η αντίδραση του Missouri State Teachers associations (MSTA) ο οποίος υπέβαλε μήνυση, αμφισβητώντας το νόμο ως αντισυνταγματικό. Όπως επιχειρηματολογούν, ο συγκεκριμένος νόμος παραβιάζει το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση, συναναστροφή και θρησκεία, που προβλέπει το σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Επιπλέον, τονίζουν πως η επαφή των εκπαιδευτικών με τα παιδιά μέσω του Internet μπορεί να βοηθήσει τόσο σε απλά ζητήματα όσο και σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, όπως το να έχει ένας μαθητής πρόβλημα με κάποια εργασία ή να έχει πέσει θύμα εκφοβισμού (bullying) από άλλα παιδιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου