Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Συνταξιούχος μαθηματικός κέρδισε εκατομμύρια στο ξυστό... Μήπως το μυστικό της δεν ήταν η τύχη;


Η 63χρονη καθηγήτρια μαθηματικών Joan R. Ginther είναι πια συνταξιούχος, όμως δεν περιμένει να εισπράξει τη σύνταξή της για να ζήσει. Τα τελευταία χρόνια έχει κερδίσει 20 εκ. δολάρια έχοντας παίξει σε τυχερά παιχνίδια μόλις τέσσερις φορές. Μήπως όμως τελικά οι νίκες της δεν οφείλονται στην τύχη, αλλά στις γνώσεις που διαθέτει στα μαθηματικά και τη στατιστική;
Οι νίκες και τα κέρδη της Joan R. Ginther, καθηγήτριας με διδακτορικό στη Στατιστική, έχουν κάνει πολλούς να πιστεύουν ότι δεν πρόκειται για απλές συμπτώσεις. Κάποιοι θεωρούν ότι έχει καταφέρει με κάποιοn τρόπο να σπάσει τον αλγόριθμο που ορίζει τον τρόπο κατανομής των τυχερών κουπονιών του ξυστό στις παρτίδες που τυπώνονται.
Η Joan R. Ginther κέρδισε την πρώτη φορά 5,4 εκ. δολάρια και μετά από δέκα χρόνια κέρδισε άλλα 2 εκ. δολάρια. Πέρασαν δύο χρόνια για να εισπράξει 3 εκ. δολάρια, ενώ το καλοκαίρι του 2010 ήταν η τυχερή ενός τζακποτ με 10 εκ. δολάρια. Ένα τέτοιο σερί επιτυχιών, σύμφωνα με τους ειδικούς, συμβαίνει θεωρητικά μια στα 18 επτακισεκατομμύρια, ενώ μια τέτοιου είδους τύχη συμβαίνει μια φορά ανά τετράκις εκατομμύρια χρόνια!
Ο καθηγητής στο τμήμα Σπουδών Τζόγου και Εμπορικών Παιγνίων (!) του Πανεπιστημίου της Νεβάδα κ. Rich δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «Όταν κάτι τέτοιο συμβαίνει σε ένα καζίνο, συνήθως σε συλλαμβάνουν και μετά σου κάνουν τις ερωτήσεις». Όμως η Επιτροπή Λαχείων του Τέξας (όπου κερδήθηκαν τα χρήματα) πιστεύει πως η γυναίκα απλά έχει γεννηθεί με τυχερό άστρο και δεν πιστεύει πως υπήρξε κάποιου είδους νοθεία. Μάλιστα δεν τους παραξενεύει ότι τις τρεις από τις τέσσερις φορές το ξυστό είχε αγοραστεί από το ίδιο κατάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου