Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

Η Apple κλέβει ιδέα για εφαρμογή από φοιτητή;


H Apple κατηγορείται ότι κυκλοφόρησε μια εφαρμογή με την ίδια λειτουργικότητα, παρόμοιο logo και ίδιο όνομα, ένα χρόνο αφού απέρριψε την εφαρμογή ενός φοιτητή από το App Store για "λόγους ασφαλείας". Tι ακριβώς ισχύει;

Ο Greg Hughes, τριτοετής φοιτητής πληροφορικής στο πανεπιστήμιο του Birmingham ανέπτυξε πέρσυ μια εφαρμογή με την ονομασία "Wi-Fi Sync" και την έστειλε στο App Store της Apple τον Μάιο του 2010. Η εφαρμογή επέτρεπε τον ασύρματο συγχρονισμό του iTunes με το iPhone.

Το App Store απέρριψε την αίτησή του και έτσι ο φοιτητής ανέβασε την εφαρμογή στο Cydia Store το οποίο είναι ένα αντίπαλο store που πουλάει εφαρμογές για jailbroken συσκευές. Η εφαρμογή που κόστιζε 9.99$ έχει αγοραστεί πάνω από 50.000 φορές.

Αλλά την περασμένη Δευτέρα η Apple παρουσίασε το iOS 5 με ένα χαρακτηριστικό που λέγεται πάλι Wi-Fi Sync, έχει την ίδια λειτουργία και παρόμοιο logo (δείτε τις φωτογραφίες, το γκρι της Apple).

Ο Hughes βλέποντας κάτι τέτοιο αντέδρασε, αλλά λόγω εξετάσεων δεν έχει κινηθεί ακόμα δικαστικά. Δήλωσε πάντως πως όταν απέρριψαν την εφαρμογή του είχε ένα τηλεφώνημα από εκπρόσωπο του App Store λέγοντάς του πως η εφαρμογή του ήταν πολύ καλή αλλά για λόγους ασφαλείας και για λειτουργικότητα που πηγαίνει πέρα από το SDK του iPhone, δε θα προστεθεί. Τον παρότρυναν πάντως να στείλει βιογραφικό για όταν αποφοιτήσει.

Έχει ενδιαφέρον να δούμε πως θα καταλήξει η κατάσταση καθώς από ότι φαινεται ο φοιτητής θα κινηθεί νομικά απέναντι στην Apple.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου